2015届高考英语二轮复习优化训练:阅读理解5

2015届高考英语二轮复习优化训练:阅读理解

A

(2014·长春模拟) While tofu is a household name in Asia, it has still not

2015届高考英语二轮复习优化训练:阅读理解5

been completely accepted into the Western kitchen. When it

arrived in the West, tofu found itself sitting alone in the

food playground, ignored by the other kids. And when tofu did

make friends, it was only with the open-minded, peace-loving

vegetarians sometimes referred to as“hippies”.

Why is it that such a staple(主要的)ingredient in the East

has been subject to(遭受)such discrimination in the West? Well, tofu quite literally(简直)missed the boat. Tofu originated in China some 2, 000 years ago. But when the Europeans first arrived in China they ignored it. While rice was embraced with open arms and brought home with popular acclaim(称赞), tofu followed later and with much less success.

Growing up in Australia I only had a vague notion of what tofu was. It was just last year, when I lived in the Dutch town of Maastricht, that we were really introduced. In that town, lots of students choose to live in“squats”—old run-down factories rented out for very cheap prices. One of these squats holds a“Vegan Dinner”every Monday. In the dishes served there, tofu was a staple and I found that I quite liked it!

Slowly but surely tofu is becoming accepted into mainstream Western cooking circles. In March, the singer Justin Timberlake dressed up in a tofu suit for a sketch(短剧)on NBC’s show Saturday Night Live to promote the silky food. And notable UK food experts such as Nigel Slater and Fuchsia Dunlop are singing t ofu’s praises as well. As Slater writes in an article published in The Guardian, “I think the Chinese know what they are talking about and I must give their beloved dou-fu(yet)another chance”. He found that when cooked with chilli, garlic and ginger, tofu was a very welcome guest at his dinner party!

【文章大意】豆腐越来越受西方人的青睐, 它是怎样做到如此受欢迎的呢?

1. When tofu was introduced to the West, it .

A. was not accepted, just like rice

B. was well-received mostly by hippies

C. was difficult to find things to cook with it

D. was viewed as a toy instead of food

【解析】选B。细节理解题。由第一段最后一句话可知B为正确答案。

2. The phrase“missed the boat”in the second paragraph probably means“”.

A. failed to take advantage of an opportunity

B. was in the same situation

C. experienced a big change

D. drew much attention

【解析】选A。词义猜测题。上文提到了豆腐在西方遭遇歧视, 而下文又进一步提到了当欧洲人把大米和豆腐先后带到西方时, 大米遇到了优待, 而豆腐则错失良机, 没有那么成功, 所以missed the boat表示“没有利用好机会, 错失良机”, 故选A。

3. The first time the author tasted tofu in Maastricht, she .

A. had already eaten it in Australia

B. developed a love for it

C. felt it was not her cup of tea

D. found that she had expected too much from it

【解析】选B。细节理解题。由第三段最后一句话可知B为正确答案。

4. By quoting Slater in the last paragraph, the author intends to show .

A. it is beneficial to eat tofu now and then

B. a new creative way to cook tofu has been praised

C. tofu is becoming a staple at Western dinner parties

D. tofu is becoming popular in the West

【解析】选D。推理判断题。最后一段的中心句是该段的首句, 下文以Justin Timberlake 和food experts such as Nigel Slater and Fuchsia Dunlop为例来说明豆腐在西方日渐流行, 故答案为D。

B

(2014·濮阳模拟) Our world natural park is one of the most famous parks in the world. Millions of visitors from different countries visit this park every year. In order to protect it, please do as follows:

◆Protect the natural and cultural heritage. Don’t damage or deface any buildings, displays and other facilities. Take care of all plants. Put rubbish in the bins provided.

◆Take care when you are going up and down steps or stairs and when you are walking nearby the waters.

◆Please buy tickets before entering the scenic spot. One ticket is only for one person. Adult: $60 per ticket. Children over 6 and under 18, half price. People over 60 and children under 6 are free.

◆If you are going into the wooded and hilly lands, for your own safety, please go with three people at least and don’t take a ny tinder(易燃物)along with you. The hill is steep, so please take care of yourself.

◆This scenic spot is the reserve of water source: No fishing, swimming, washing and any behaviors that are harmful to the water source. Meanwhile, please follow the management rules of the scenic spot conscientiously.

◆Opening time: From Monday to Friday, 8: 00 a. m. -18: 00 p. m. ; From Saturday to Sunday, 6: 00 a. m: -24: 00 p. m.

◆Small animals such as rabbits, peacocks, squirrels, frogs must be taken care of: None of them shall be killed.

If you have any trouble in visiting our world natural park, please call 477—866—7044. Our staff will do our best to help you.

【文章大意】在世界自然公园中游玩时, 应该注意些什么呢?

5. How much will be paid for a 65-year-old man with his 8-year-old grandson?

A. Free.

B. $30.

C. $60.

D. $120.

【解析】选B。细节理解题。根据游客须知: 60岁以上老人和6岁以下儿童免费, 6岁以上18岁以下孩子半价, 成人价60美元。可知B项正确。

6. On weekends, the opening time is hours longer than weekdays.

A. 4

B. 6

C. 8

D. 10

【解析】选C。细节理解题。根据“From Monday to Friday, 8: 00 a. m. -18: 00 p. m. ; From Saturday to Sunday, 6: 00 a. m. -24: 00 p. m. ”可知, C项正确。

7. From the passage, we can infer that the water in this park is .

A. clean

B. polluted

C. dangerous

D. colorful

【解析】选A。推理判断题。根据游客须知第五条第一句话可以推断选项A正确。该风景区是饮用水的水源, 因此可以推断这里的水是清洁的。

8. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Tourists can hike alone in the hilly lands.

B. Small animals are under protection in the park.

C. Children can play with small animals.

D. Tourists can have a swim in the water.

【解析】选B。细节理解题。根据游客须知最后一条“Small animals such as rabbits, peacocks, squirrels, frogs must be taken care of: None of them shall be killed. ”可知, 小动物受到保护。

C

Once, the Paiter-Surui tribe(部落)lived a happy life in the heart of the Amazon rainfore st in Brazil. But after the tribe’s first meeting with Westerners several decades ago, they were nearly wiped out; diseases brought by outsiders reduced the Surui’s numbers from 5, 000 to about 250.

Today, some 1, 300 tribe people live in 23 villages across 600, 000 acres. Though they are as likely to wear T-shirts and jeans as feathered headdresses, the Surui are determined to preserve and protect the tribal culture of their homeland. Now they are under threat again, from illegal logging and deforestation(滥伐), but this time it’s different. The Surui have put aside their bows and arrows and taken up a new weapon: the Internet.

The tribe people learned to use the Web from their leader, Chief Almir Narayamoga. “We decided to use computers and technology to b ring attention to our situation, ”says Narayamoga, 36. The first in his tribe to attend college, Chief

Narayamoga learned how to use computers at the Federal University of Goiás in Goiania, a city of 1. 2 million. In 2007, he fled the Surui homeland after his fight against loggers who placed a $100, 000 reward on his head. He traveled to the United States and paid a visit to Google headquarters in California. He came armed with a big idea.

Narayamoga’s visit to Google was considered a great success. And Go ogle sent teams to the Amazon to train the Surui in using computers, cameras, and smart phones to photograph logging sites, which could be pinpointed using GPS technology and then uploaded to Google Earth. The Surui have now mapped the entire reserve and recorded the biodiversity and the rainforest within it.

【文章大意】本文主要讲了巴西土著居民正在利用因特网让世人知道他们的处境, 并开始保护他们的家园。

9. What caused the population of the Amazon tribe to reduce greatly?

A. The change of their lifestyles.

B. Deforestation.

C. Diseases.

D. Fighting.

【解析】选C。细节理解题。从文章第一段最后一句可知, 由外来者带来的疾病导致土著人口剧减。

10. Chief Narayamoga fled his homeland because .

A. he owed a large debt

B. the loggers wanted to kill him

C. he wanted to learn computers

D. he failed to fight against logging

【解析】选B。细节理解题。从文章倒数第二段可知, 酋长逃离家乡的原因是伐木者悬赏捉拿他并置他于死地。

11. What kind of idea did Chief Narayamoga have after he returned to his homeland?

A. He could ask the US government for help.

B. He could negotiate with the loggers.

C. He could save their land with the Internet.

D. He could make a map of their land.

【解析】选C。推理判断题。联系文章最后两段可知, 酋长从美国回来, 开始用“谷歌”搜索和全球定位技术来引发世人关注, 从而利用社会舆论来保护自己的家园, 由此可知C项正确。

12. What can we learn from the last paragraph?

A. Deforestation has been stopped in Amazon.

B. Narayamoga’s efforts are paying off.

C. The Internet is still something new to the tribe people.

D. Logging has been stopped due to the use of GPS technology.

【解析】选B。推理判断题。文章最后一段说明, 酋长的美国之行获得了成功, 现在土著民族正运用高科技来测量自己的领地, 由此推断, 他们的努力正在获得回报。

D

2015届高考英语二轮复习优化训练:阅读理解5

They were just grasshoppers(蚂蚱). But there were millions of them, which was why dad was so anxious to get rid of them.

“They’re totally destroying our beans, ”he told Mom over lunchtime one Saturday. “I’ve been trying to keep them out of the tomatoes, but I don’t know if I can make it. ”

“Isn’t there somet hing you can do about them? ”Mom asked. She was mostly concerned about the tomatoes. “I think there’s a spray(喷雾)or something, ”Dad said. “I’m going down to the garden center after lunch and see if they have any suggestions. ”

I’m pretty sure that’s what he said. But what I heard was, “While I’m gone, why don’t you and George come up with your own plan for getting rid of the grasshoppers? ”

And so that’s what we did. It was the summer between fifth and sixth grade, so we were feeling pretty clever and mature. Certainly we knew how to get rid of these grasshoppers. That seemed simple enough. Finally Ron and Don joined us but then, things got a little crazy. Before we knew it we were doing terrible experiments.

I won’t describe our experiments. Let’s just call it“The Adventures of the Marquis de Orkin”. Dad came home and saw these different deaths. We were laughing, but the laughter quickly turned to silence when we saw the look on my Dad’s face.

“What are you boys doing? ”he asked.

“We’re just sort of helping to get rid of the grasshoppers, ”I said.

“This isn’t getting rid of grasshoppers, ”Dad said. “This is killing. ”

I was confused. I looked at the insecticide he was carrying. “But aren’t you going to kill grasshoppers with that? ”I asked.

“Yes, because it’s something we need to do for the protection of our garden, ”he said seriously. “But I’m not going to enjoy it. ”

【文章大意】本文是一篇记叙文。作者家的菜园遭到蚂蚱的破坏, 天真的作者想帮助父亲除掉蚂蚱, 不想他和同伴使用的方法让父亲很生气, 父亲告诫他们: 不能杀生取乐, 要学会仁慈。

1. It can be inferred from the text that .

A. the tomatoes in the garden were badly damaged by grasshoppers

B. the father was advised to get rid of grasshoppers with insecticide

C. the father asked the author to help catch grasshoppers

D. the author’s way of treating grasshoppers was interesting

【解析】选B。推理判断题。由文章第三段中提到的父亲午饭后要去花卉商店寻求帮助以及倒数第二段中的I looked at the insecticide he was carrying. 可知, 花卉商店建议父亲使用杀虫剂。故选B项。

2. The underlined sentence“And so that’s what we did. ”means that.

A. we killed the grasshoppers for fun

B. we carried out an experiment on the grasshoppers

C. we thought of a way to deal with the grasshoppers

D. we were clever enough to get rid of the grasshoppers

【解析】选C。推理判断题。在上一段中提到作者认为父亲的言外之意是让作者想办法除掉蚂蚱, 因此此句承接上文, 指“我们就是那样做了”, 即“我们自己想出了除掉蚂蚱的办法”。

3. How did the author’s father feel when he saw what the children were doing?

A. Angry.

B. Confused.

C. Satisfied.

D. Fearful.

【解析】选A。推理判断题。由文章第五段中的最后一句We were laughing, but the laughter quickly turned to silence when we saw the look on my Dad’s face. 以及文章最后一句But I’m not going to enjo y it. 可知父亲看到孩子们残杀蚂蚱取乐很生气。

4. In which magazine would you most probably find this passage?

A. American Laboratory.

B. Accounts of Chemical Research.

C. Readers’ Digest.

D. Technology.

【解析】选C。文章出处题。本文的主题是“仁慈, 不杀生取乐”。此类题材的文章最有可能来自《读者文摘》这样的期刊。

相关推荐
相关主题
热门推荐